Letnie lemoniady – najlepsze przepisy

  • Podziel się:
35.png

Gdy temperatura na zewnątrz rośnie powyżej trzydziestu stopni, możesz mieć ochotę na szklankę zimnego napoju.


Polecamy więc lemoniady, które są nie tylko pyszne i doskonale gaszą pragnienie, ale także zdrowe – zwłaszcza gdy dodasz do nich kilka tajemnych składników.

Jakich? Dowiesz się tego z poniższego artykułu. Zobacz koniecznie nasze najlepsze przepisy na letnie lemoniady i ciesz się wyjątkowym smakiem wakacyjnych napojów.

Orzeźwiająca mięta z cytryną

Na pierwszy ogień idzie klasyka, czyli cytryna z miętą. To smaczne i zdrowe połączenie idealnie Cię odświeży i nawodni. Wystarczy, że dodasz do wody (mineralnej lub przegotowanej) kilka kropli soku z cytryny oraz parę listków mięty. I voila – pyszny napój gotowy.

Lemoniada z mięta jest także świetną bazą, którą możesz uzupełniać o inne składniki. Spróbuj opcji z bazylią, która wspomaga trawienie i ułatwia przyswajanie składników aktywnych lub rozmarynem. Taki napój będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu lub podwieczorku.

Cytrusowe orzeźwienie

Pozostajemy w temacie cytrusów, jednak dodajemy więcej owoców: cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka i grejpfrut. Możesz sięgnąć po wszystkie lub wybrać swoje ulubione.

Cytrusy w takim zestawieniu zapewnią Ci orzeźwiający smak i aromat, ale również przyjemne dla oka kolory. Dlatego polecamy robić lemoniady w szklanych pojemnikach, aby móc nie tylko rozkoszować się ich smakiem, ale również wyglądem. 

Pokrój owoce w plasterki lub cząstki albo wyciśnij z nich sam sok. Intensywność smaku zależy od liczby owoców i ilości soku – dostosuj je do własnych potrzeb.

Całość możesz udekorować listkami mięty, a do szklanki wrzucić kilka kostek lodu.

Chwila odprężenia

Następna propozycja zachwyca kolorem i smakiem. Co to takiego? Lemoniada z lawendą, która przyjmuje delikatny odcień fioletu.

Jak ją przygotować? Wystarczy szklanka kwiatów lawendy, pół szklanki brązowego cukru, cytryna i świeża woda. W szklance wody rozpuść cukier, dodaj kwiaty lawendy i przelej wszystko do rondelka. Gotuj przez ok. 5 minut, a następnie przelej do dzbanka.

Całość możesz udekorować dodatkowo świeżymi kwiatami lawendy i listkami mięty.

Herbata lodowa zamiast lemoniady

Jeśli uwielbiasz herbatę i nie wyobrażasz sobie bez niej swojego dnia, to latem postaw na jej mrożoną wersję. Jak ją zrobić? To proste!

Zaparz swoją ulubioną herbatę jak zawsze i lekko ostudź. Dodaj sok z cytryny, liście mięty i kostki lodu.

Możesz również skorzystać z gotowców, czyli tak zwanych herbat na zimno, które latem łatwo znaleźć na sklepowych półkach,

Kolorowe kostki lodu

Kostki lodu nie muszą być nudne! Możesz dodać trochę koloru do swoich napojów, dzięki wielobarwnym kostkom lodu. Jak je uzyskać? Całkiem łatwo!

Zbierz drobne owoce (np. maliny, porzeczki, poziomki) lub pokrój większe owoce na mniejsze kawałki, a następnie ułóż je w foremce do kostek i zalej wodą. Zamiast owoców możesz postawić też na liście kwiatów lub ziół, aby uzyskać podobny efekt.

A jeśli chcesz, aby całe kostki nabrały wyjątkowego odcienia, zamroź swój ulubiony sok lub napój. Jesteśmy przekonani, że w takiej formie też Ci będzie smakować. 


oceń artykuł